INCHECK-MOMENTEN OP MEZELF

Als ik ‘s ochtends wakker word en nog in bed lig, dan heb ik altijd een ‘incheck-momentje op mezelf’. Voor ik aan mijn dag begin, ga ik even bij mezelf na wat er op dat moment bij me leeft, hoe mijn lichaam en de energie aanvoelt en welk thema er op dat moment bij me speelt.

Deze incheck-momenten zijn niet alleen belangrijk bij het ontwaken, maar regelmatig doorheen de dag.

Je kan ze op verschillende manieren uitvoeren:

+ even de ogen sluiten en voelen waar in je lichaam er spanning zit

+ een korte meditatie

+ bewegen

+ ontspannende muziek luisteren

Incheck app

Ook heb ik tegenwoordig een app op mijn mobiel (Alarmed) die me elke 3 uur een melding geeft met de tekst: ‘check in lieve Greet <3’ (dat tekstje kan je zelf invoeren) waardoor ik er steeds weer even aan herinnerd word om even, al is het maar kort, op mezelf in te tunen en te voelen wat ik op dat moment voel en om even terug te keren naar het moment, naar het nu.

Bewust zijn

Waarom ik dat doe? Omdat ik heb gemerkt hoe fijn het is om bewust te zijn van mij ‘zelf’. Het zorgt ervoor dat ik mezelf steeds beter leer kennen, dat ik bepaald gedrag en herhalende patronen steeds sneller herken en kan duiden. Dat ik beter weet wat mijn drijfveren zijn. En die zelfkennis helpt me weer om bewuster te kiezen om bijvoorbeeld mijn gedrag te transformeren, aan te passen of juist te stimuleren.

Wat heb ik daarvoor nodig?

Nog een fijne voordeel van die incheck-momenten is dat ik daardoor beter invoel wat ik op dat moment nodig heb. Wat heeft mijn lichaam nodig? Rust of juist actie? Heb ik behoefte aan voeding en zo ja, waar vraagt mijn lichaam om? Stroomt de energie of juist niet en wat kan ik doen om daarin mee te bewegen? Elk stapje is een stapje dichter naar me’zelf’.

Naar wat er deep down in me leeft.

Hoe vaker ik naar mijn ‘zelf’ of mij wat er deep down leeft luister, hoe fijner ik het voor mezelf kan maken en hoe meer ik tot bloei kom!