Architect van je eigen leven

Leef jij eigen leven?

Uiteindelijk zijn er maar twee keuzes in het leven: of je doet wat je wilt of je doet dat niet. Hoe leef je nu je eigen leven? Hoe bepaal je wat je wel wilt? En hoe krijg je dat? Daarvoor heb je drie dingen nodig: zelfkennis, visie en moed.

Bijna iedereen die ik coach heeft in de kern dezelfde uitdaging: hoe kan ik doen wat ik wil? Hoe leef ik mijn leven op mijn manier? Het maakt niet uit met welke uitdaging je worstelt, uiteindelijk komt het allemaal daarop neer. Je zit in een situatie waarin je niet gelukkig bent en je wilt iets anders. De vraag is: “Waarom zit je in deze situatie?” Het antwoord is: “Omdat je keuzes hebt gemaakt die niet bij je passen.”

Zonder visie raak je de weg kwijt.

Allereerst moet je uitvinden wat je wel wilt. Hier lopen veel mensen op vast. Ze missen een visie, ze missen een plan. Wat is het gevolg? Dat ze maar iets doen. En dat ‘iets’ is zelden inspirerend. Als je niet weet waar je naar toe wilt, dan neem je gewoon de eerste de beste afslag. Helaas leidt die afslag je niet naar geluk of succes. En als je te veel afslagen neemt, raak je vanzelf de weg kwijt.

Dus alles begint met een visie. Probeer te achterhalen wat je nu echt wilt. Wat maakt je gelukkig? Waar wil je mee bezig zijn? Wat wil je bereiken? Wat inspireert jou? Wat geeft je echt een tevreden gevoel? Wat maakt jouw leven de moeite waard? Waar doe je het allemaal voor?

Zonder zelfkennis geen visie.

Om een visie te ontwikkelen heb je zelfkennis nodig. Zonder zelfkennis krijg je nooit een persoonlijke visie. Hooguit de visie van iemand anders. Zelfkennis is fundamenteel voor een gelukkig en plezant leven. Wie ben je nu eigenlijk? Wat past bij jou? Wat zijn je voorkeuren? Wat zijn je sterke kanten? Wat is jouw persoonlijkheid en karakter? Zie je dat het daar allemaal mee begint?

Hoe kan ik bepalen wat ik wil als ik mezelf niet begrijp? Als ik niet weet wat mij gelukkig maakt? Dat is de reden dat mensen jarenlang iets doen en op een dag denken: “Wil ik dit eigenlijk wel? Past dit wel bij mij?” Dat je alles kunt, dat is zeker. Maar wil je het wel? Daar gaat het om. Wat je wilt, ligt altijd in het verlengde van je persoonlijkheid. De enige doelen die de moeite waard zijn, zijn de doelen die bij je passen. De rest is tijdverspilling.

Laat je niet beïnvloeden of afleiden.

Ken je mensen die zich enorm laten beïnvloeden door anderen? Die heel veel tijd verspillen met onbelangrijke zaken? Die eerst de ene kant op gaan en vervolgens de andere kant? Die altijd twijfelen? Die snel afgeleid zijn? Dat is allemaal het gevolg van een gebrek aan een visie.

Op het moment dat je jezelf echt leert kennen, weet je onmiddellijk wat bij je past. Bij elke situatie, elke relatie en elke uitdaging weet je wat je wilt. Als je weet wat jouw weg is, weet je het ook direct wanneer je er vanaf wijkt. Hoe sterker je visie, hoe minder je je laat beïnvloeden. Door tegenslagen, door omstandigheden of door andere mensen.

De moed om je eigen leven te leiden.

Om je eigen leven te leiden heb je naast een visie ook lef nodig. Lef, durf of moed is het vermogen om op te komen voor je eigen visie. En dat zul je nodig hebben, want een heleboel mensen delen jouw visie niet.

Die mensen proberen je te beïnvloeden, je tijd in beslag te nemen of je op andere gedachten te brengen. Soms onbewust en goed bedoeld. Soms opzettelijk en niet goed bedoeld. Hoe dan ook, om je eigen pad te gaan moet je je laten leiden door je innerlijke stem, je eigen gevoel. En dat botst soms met je omgeving.

Hoe sterker je visie, hoe meer moed je hebt die visie te volgen. Als het jou niet uitmaakt waar je naar toegaat, vind je het ook niet erg om afgeleid te worden. Maar als je precies weet wat je wilt, dan volg je niet meer het plan van iemand anders. Dan laat je je niet meer afleiden, beïnvloeden of tegenhouden. Dan volg je je eigen weg en leef je je eigen leven. En dat is precies de bedoeling!

 

Ben jij klaar om de architect te worden van je eigen leven? Boek dan nu een afspraak met me.