Dankbaarheid als levenshouding

De kracht van dankbaarheid. Het lijkt zo eenvoudig. Ik ben dankbaar voor….. vul maar aan.

Elke dag 3 dingen of mensen opnoemen waarvoor je dankbaar bent, zorgt al voor minder gepieker.

Maar je kan nog een stap verder gaan. Maak van dankbaarheid je  levenshouding.

Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. – Eckhart Tolle

Alles wat je aandacht geeft groeit! Ik geef je 8 aspecten om dankbaarheid meer ruimte in je leven te geven.

Dankbaarheid als persoonlijke eigenschap

De ene staat dankbaar op en gaat dankbaar naar bed, zelfs zonder erbij na te denken. Voor anderen is dit wat moeilijker. Dankbaarheid is eignelijk een persoonlijke eigenschap – maar wel een waarin je jezelf kunt trainen, door bewust meer te focussen op de goede en fijne dingen in je leven.

Blij zijn met wat je hebt

Er zijn dingen in ons leven die we altijd als vanzelfsprekend aannemen, totdat je een keer het niet hebt: schoon drinkwater, een dak boven je hoofd, electricteit.  Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld vrienden en familie.

Ruimte voor verwondering

Een regenboog, een mooi landschap, bomen, de zee, de sterrenhemel, een vlinder – al die momenten dat je om je heen kijkt en ‘wauw’ zegt, zijn momenten van dankbaarheid.

Tevreden zijn over je huidige leven

Mijn vader zei het al altijd: ’alles waar ‘te’ voor staat is niet goed – behalve ‘tevreden’’. Probeer stil te staan bij ervaringen die je nu hebt. Een maaltijd, een zonsondergang, een film. Of gewoon tevredenheid over het leven in het algemeen, met alles erop en eraan.

Waardering voor anderen

Dat je vrienden en familie hebt is iets om dankbaar voor te zijn. Nog zoiets: de willekeurige mensen die zomaar iets aardigs voor je doen, of er gewoon zíjn.

Je dankbaarheid tónen

Laat een “dank je wel” niet hol en leeg klinken. Denk aan de bekende uitspraak ‘Dankbaarheid voelen en het niet tonen, is zoiets als een cadeau krijgen en het niet uitpakken’. Door je dankbaarheid te tonen (het te zeggen, een briefje te schrijven) doe je iemand een groot plezier, én het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid.

Dankbaarheid die voortkomt uit het besef van vergankelijkheid

Het leven is kort en alles gaat voorbij – als je daarbij stilstaat, kan dat een aansporing zijn om extra dankbaar te zijn voor wat er nú is.

Positieve vergelijkingen

Als je altijd kijkt naar mensen die meer hebben dan jij, leidt dat al snel tot ontevredenheid. Denk dan liever de andere kant op: je had in je leven ook veel sléchter af kunnen zijn – die vergelijking zorgt juist voor gemoedsrust.

Wat levert het op?

Dankbaarheid helpt je om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en relaties extra diepgang te geven. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om (verder) tot bloei te komen.’

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen duidelijk aan dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Dankbaarheid is goed voor je hart – op allerlei manieren.

En het mooiste is dat dankbaarheid nooit opraakt. Een onuitputtelijke bron van  liefde, klein geluk, de lucht, de seizoenen, spel, creativiteit, gastvrijheid. En het wonderbaarlijke is dat wat we aanboren met dankbaarheid zich snel vermenigvuldigt.’

Dankbaarheid beoefenen wil nadrukkelijk niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je blij bent met wat er wél goed is – en dat je oog hebt voor dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn.

Dankbaarheid als levenshouding, dat bereik je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hoe meer je deze 8 aspecten oefent en toepast, hoe moeitelozer het zal gaan.

Zie of voel je niet wat je blij maakt? Of denk je vanuit beperking en heb je mijn hulp nodig, boek dan een gratis Energie Boostcall met me in.

BE GRATEFUL

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]