Extreme) Stress? 8 Zelfzorgtips

Hoe zelfzorgtips mijn extreme stress in banen hebben geleid…

Paniek, dat was wat ik voelde jarenlang toen ik weer terugkwam op mijn werk na een ontspannen vakantie. Want tijdens mijjn vakantie was ik altijd bezig met wat er nog lag van werk, wat er is bijgekomen tijdens mijn afwezigheid en wat ik allemaal “moest” doen.  Hoe moet ik dit gaan bolwerken? Pfff weg vakantiegevoel… Ik voelde mijn hart bonken en wilde het liefst wegrennen. Meestal werd ik ziek tijdens mijn vakantie. Tegelijk was ik verlamd door de angst mijn klanten ontevreden te maken of nog erger, te verliezen. Tranen welden op in mijn ogen terwijl ik probeerde mezelf staande te houden en weer grip te krijgen. Maar het enige wat ik voelde was emotionele uitputting en buikpijn van alle stress. Ik realiseerde me dat dit moest stoppen. Stoppen met  negeren van de impact die de werkstress op me had. Ik  moest beter voor zichzelf gaan zorgen. Maar hoe? Met de volgende zelfzorgtips kan ik nu ten volle genieten van mijn vakanties. Ik kom opgeladen met hernieuwde energie thuis en heb helemaal zin er tegenaan te gaan.

Te veel stress…

Van te veel stress is al lang bewezen dat het zeer ernstige gevolgen heeft voor ons lichaam en onze geest, maar toch schrijven we het af als “slechts” stress. Maar sommige gebeurtenissen brengen ons meer stress dan anderen en de daarmee samenhangende stress kan enorme impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan verhuizen, nieuwe banen, relatieproblemen, ziekte, (dreigend) verlies.
Deze ‘life events’ kunnen allemaal enorme hoeveelheden stress in ons leven brengen. Ze kunnen letterlijk de druppel zijn die de toch al volle emmer doet overlopen.

Ik zie en krijg nog zoveel klanten over de vloer die niet weten om te gaan met stress. Ze zijn uitgeput, hebben geen energie meer. Weten niet meer wat ze leuk vinden. Ze hangen tegen een burn-out aan of zitten er midden in.

8 tips voor goede zelfzorg

1. Vergeef jezelf

Ten eerste vergevensgezind zijn van jezelf. Heb je je takenlijst niet gehaald of heb je dat doel bereikt dat je jezelf hebt gesteld voordat het leven gek werd? Het is in orde. Onrealistische verwachtingen bestendigen alleen de negatieve gevoelens die je voelt. Stressvolle seizoenen in het leven zijn momenten waarop je aardig voor jezelf moet zijn en je eigen beperkingen moet herkennen.

2. Geef jezelf toestemming om te voelen

Weet dat de emoties die je hebt er mogen zijn. Ik voelde zoveel emoties – angst, verdriet, frustratie, paniek. Uiteindelijk gaf ik het op om ertegen te vechten en begon die gevoelens te erkennen en ze gewoon te laten zijn wat ze zijn – gevoelens.

3. Hulp vragen is ok

Wees dapper genoeg om hulp te vragen aan familie, vrienden of een coach. Je hoeft je niet te schamen als je hulp zoekt. Het is juist een teken van kracht dat je erkent dat het samen met de hulp van anderen makkelijker gaat.

4. Maak tijd voor dingen die je leuk vindt

Geef prioriteit aan dingen die je leuk vindt om te doen. Ik hou enorm van de zee en het water. Zelfs toen ik miljoenen dingen had om mee te dealen, maakte ik  tijd om naar buiten te gaan en gewoon te zijn. Het maakte me rustiger en hielp me om te gaan met alles wat er op me afkwam.

5. Zorg voor je relaties

Geniet van je vriendschappen. Tijden van stress zijn geen tijden om afstand te nemen van vrienden die van je houden. Als een vriendin belt en voorstelt ​​om koffie te gaan drinken, zeg dan ja.

6. Uit jezelf

Zoek iets waarmee je jezelf kan uiten, of het nu muziek, kunst of schrijven is. Als het je helpt om je emoties tastbaarder te maken – doe het dan.

7. Focus op het actief blijven

Stress verzwakt het immuunsysteem en kan leiden tot hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en hormonale onevenwichtigheden. Actief blijven kan deze effecten bestrijden. Ik ging bijvoorbeeld weer hardlopen, en hoewel het leek alsof dat aanvankelijk meer tijd en energie kostte, merkte ik al snel dat mijn humeur, productiviteit en energie vooruitgingen.

8. Trakteer jezelf 

Doe goede dingen voor jezelf. Ga naar de sauna of boek een massage. Plan een weekendje weg.  En op sommige dagen, is het misschien zoiets simpels als extra lang in bad liggen, je hond of kat extra aaien of het dragen van je favoriete outfit. Zoek naar eenvoudige en zinvolle manieren om jezelf dagelijks een portie geluk of tevredenheid te brengen.

Wat levert het je op?!

Een (extreem) stressvolle periode zal natuurlijk niet eeuwig duren. Misschien is het lastig voor te stellen als je er middenin zit, maar weet dat je met goede zelfzorg groter, sterker en krachtiger bent dan je soms denkt. Dus als de paniek in je oprijst en je emoties dreigen met je aan de haal te gaan, focus dan op je zelfzorg. Als je dat doet, dan kun je de moeilijkste tijden omtoveren in tijden van persoonlijke groei en veerkracht! En dat is iets wat je voor de rest van je leven met je meeneemt.

Laat me even weten met welke zelfzorg tip jij nu aan de slag gaat. Weet ook dat je het niet alleen “moet” doen. Heb je vragen, stel ze me gerust.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]