Voorjaarsmoeheid! 3 Tips voor méér energie.

Ik ben fan van de Chinese geneeskunde en haar filosofie.

Als we de traditionele Chinese geneeskunde mogen geloven, dan kunnen de weken in aanloop naar de lente behoorlijk vermoeiend zijn. Er is zelfs een woord voor: chun kun, ofwel voorjaarsmoeheid. Ik geef je graag 3 tips hoe jij op een soepele manier de overgang kan maken van de winter naar de lente.

Yin Yang

Ik neem je vooraf even mee in de  Yin Yang begrippen. Het Yin Yang principe houdt in: polariteit, evenwicht en harmonie. Yin en Yang zijn twee kosmische energieën, die diverse aspecten vertegenwoordigen. De Yin Yang filosofie is een proces van zoeken naar evenwicht. Wie is daar niet naar op zoek? Het Yin en Yang principe vertegenwoordigt de voortdurende verandering en beweging van de kosmos. Om gezond en evenwichtig te zijn, moeten beide energieën in lichaam en geest geïntegreerd worden.

Yin periode

De wintermaanden nodigen uit tot rust, reflectie en naar binnen keren. Binnen de Chinese Geneeskunde heet dit ‘in yin gaan’. Het is een uitgelezen tijd om je batterij weer op te laden en de innerlijke balans te herstellen.

Yang periode

De yang periode begint bij de komst van het voorjaar. Yang staat voor mannelijke energie. Woorden die daarbij horen zijn: buiten, doen, denken, presteren, verandering, hard en snel. De transformatie van yin naar yang energie nodigt je dus uit, dwingt ons zelfs, om vanuit die winterse cocon naar buiten te treden. Dat kost energie. En dat terwijl je door een tekort aan beweging en daglicht juist over wat minder energie beschikt dan normaal.

Lente en het houtelement

De omschakeling van het element Water (winter) naar het element Hout (lente) speelt ook mee bij voorjaarsmoeheid. Bij het element Hout hoort de energie van je lever. Als je leverenergie niet goed functioneert, voel je je stroef en depressief. De veerkracht is eruit. Hoe krijg je die veerkracht dan weer terug en kun je optimaal genieten van de lente? In de natuur doe je dit door een plant meer water te geven. Water is yin. Wanneer het Hout element dus zijn veerkracht verliest kun je wat meer yin toevoegen aan je leven. Genoeg slapen bouwt yin op, maar is niet voldoende. Je kunt jezelf ook overdag voeden met yin. Niet door de hele dag op de bank te gaan liggen, maar door kleine momenten van rust in te bouwen, vooral midden in een drukke yang periode.

3 tips tegen voorjaarsmoeheid

1) Kanaliseer je boosheid

De emotie die bij de lever hoort is boosheid. De energie van de lente is heel sterk. Kijk maar eens hoe een klein zaadje kan uitgroeien tot een enorme boom. Boosheid kan dus ook een enorme kracht hebben. En in de lente, zeker bij een stagnatie van de leverenergie, kan woede sneller naar voren komen. Probeer de krachtige energie van boosheid niet naar binnen te richten. Als de boosheid naar boven komt, dan kun je dit gevoel het beste uiten. Opkroppen stageert de energie van je lever.

2) Kom in beweging

Als je moe bent, is bewegen misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is het juist nu belangrijk om van de bank af te komen. Begin gewoon met een half uur wandelen per dag. Lopen stimuleert je doorbloeding en een goede doorbloeding is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Bloed heeft namelijk een transportfunctie. Het zorgt er voor dat voedingsstoffen (vetten, eiwitten etc.) en zuurstof naar je cellen gaan. Hierdoor neemt jouw energie toe. Bloed zorgt er bovendien voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Beweeg je voldoende, dan doe je jouw lever een enorm plezier. En precies dat orgaan kan wat extra ondersteuning gebruiken in de lente.

3) Buikademhaling

Probeer elke dag zodra je thuis komt vijf minuutjes te gaan liggen en de buikademhaling te doen. Wanneer je inademt zet je je buik uit en laat hem weer teruggaan bij de uitademing. Daarna neem je 5 tellen rust en herhaal je het proces. Dit doe je zolang je het prettig vindt. Als je daarna nog wat langer wilt blijven liggen is dat natuurlijk prima. Je zal merken dat je hoofd niet meer zo vol is en je je meer ontspannen voelt. De buikademhaling komt namelijk je houtelement ten goede. Probeer het maar eens uit![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]