De Winter, het seizoen van de korte dagen en het koude weer is aangebroken. Heel wat dieren doen dan een winterslaap of houden winterrust. En wat doen wij? Doordenderen ipv onthaasten.

“Leven volgens de seizoenen” hoor je wel vaker. In de winter mogen we wat vaart minderen. Blijkbaar heeft de natuur het ooit voor ons zo bedoeld. Maar op de rem gaan staan is niet zo evident. We hebben het “druk”, lopen onszelf voorbij, onze to-do lijst geraakt nooit af tenzij er iets gebeurt dat ons abrupt stopt. Ons lichaam geeft vaak iets aan, maar we zijn het afgeleerd te luisteren.

Misschien dat jij nu zegt, dat weet ik wellllllllllllll. Prima, heel goed van je. Dan is deze blog een bevestiging van wat jij al weet en doet.

Als we onszelf niet afremmen, gaan we over onze grenzen heen gaan. Dat wil je toch niet?

Is het makkelijk onszelf afremmen? Neen. Er wordt zoveel van ons verwacht en daarbij komt ook nog dat we best hard voor onszelf kunnen zijn. Al zijn de verwachtingen van de andere en jezelf hoog, je kan toch op de rem gaan staan.

  1. Luister naar je lichaam.

Stop jezelf af en toe en vraag je dan af: Hoe voel ik me eigenlijk? Hoe voelt mijn lichaam aan? Ben ik blij, angstig, ingetogen, boos, …? Voelt mijn lichaam goed of heb ik ergens last? Kom uit je hoofd in je lijf en voel. Blijf even bij het gevoel, keur het niet af maar word het gewaar. Op die manier zorg je ervoor dat je je lichaam minder snel voorbijloopt. Je lichaam geeft je alle informatie die je nodig hebt. Geef het dàt wat het nodig heeft.

2. Maak je alleen druk over het nu

De meeste zaken waar je angst voor hebt, gebeuren nooit. Toch heb je er urenlang liggen over piekeren en ben je er misschien droevig of angstig over geweest. Twee emoties die heel veel van je energie vragen en al je andere activiteiten onder druk zetten. Als er iets op dit moment speelt waarover je bezorgd bent, stel jezelf de vraag: Kan ik dit oplossen? Is het antwoord ja, schiet dan in actie. Is het antwoord nee, dan heeft het ook geen zin dat je je zorgen maakt want dat zal niets veranderen. Je kan voor jezelf bijvoorbeeld ook een “piekermoment” inlassen elke dag.

3. Naar de natuur

Zelfs vijftien minuutjes in de natuur maakt al een heel verschil. Dus geen nood als je geen tijd hebt voor urenlange wandelingen. Je in de natuur begeven is één van de makkelijkste manieren om je welzijn te versterken en jezelf te vertragen. Het ontspant je, terwijl je je hersenen oplaadt. Ervaar het zo bewust mogelijk, met al je zintuigen. Dus even geen mobieltje in de hand of muziek in de oren, maar voelen en luisteren naar de omgeving.

  1. Maak een haalbare planning

En hou je eraan! Het gaat meer structuur en rust in je hoofd geven. Waak erover dat je niet te lang aan één stuk door werkt. Ons brein kan volgens onderzoek maximaal 90 minuten aan een stuk efficiënt werken. Plan ook ineens je dagelijkse me-momenten in, je vrije dagen en vakanties.

  1. Leer voor jezelf te kiezen

Niemand voelt wat jij voelt. Het is jouw leven, jouw tijd, jouw gezondheid, jouw welzijn. Jij dient zelf je eigen limieten aan te geven. Is de werkdruk te hoog? Zeg het (beleefd). Krijg je je huishouden of de zorg om je gezin niet gerund? Vraag hulp. Aan je partner, je moeder, broer, zus, vriend, vriendin, … En schaam je zeker niet. Jij doet dit om te voorkomen dat de situatie verkeerd loopt, en daar kun je alleen maar trots op zijn.

Ik ben ontzettend benieuwd welke van deze tips je als eerste gaat inzetten om te downsizen. Doe het stap voor stap.

Hulp nodig? Boek dan hier een gratis energie-boost call in zodat we samen kunnen kunnen waar je tegenaan loopt en waar ik je mee kan helpen.

Als je deze blog waardevol vindt, ben je mogelijk ook geïnteresseerd in:

  • Blog: “Behoefte aan structuur en regelmaat”
  • Boek een lichaamstherapie naar keuze om te onthaasten: relaxatie-massage, raindropmassage, holistic pulsing of reiki