[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Huidhonger

 

De 5 meest gekende zintuigen zijn: zien, horen, ruiken, proeven en voelen.

Eén ervan wil ik echt in de kijker zetten, namelijk de tastzin. Eentje waar ik steeds meer en meer tijd en aandacht aan besteed. Maar ook toepas in mijn dagelijks werk via lichaamsgerichte therapie:  Relaxatie-massage en Holistic Pulsing.

Kom ik in een kledingwinkel zal ik altijd een wollen trui tegen mijn huid houden om te voelen of hij prikt. Zodat je een gevoel krijgt van de gebruikte materialen.  Miojn favourieten zijn zachte, rond materialen.

Mijn lichaam vraagt ook meer aandacht. Ik ben me steeds meer bewust op welke manier het reageert op externe en interne prikkels. Op die manier komt ik dichter bij mezelf,  mijn behoeftes en verlangens.

 

VOELEN, EEN UNIEK ZINTUIG

Weet je wat dit zintuig “voelen” uniek maakt? Het communiceert twee kanten op:

via je huid komt informatie binnen over de wereld buiten jou (of het warm of koud is, hoe dingen voelen). Maar je huid drukt ook uit wat er ín je gebeurt. Denk aan kippenvel als je ontroerd bent, blozen als je je schaamt, koude rillingen bij een enge film.

De tastzin kan je niet uitschakelen.

Je huid staat altijd aan.

PRIMAIRE BEHOEFTE

Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact. Er is een woord voor dat gevoel: huidhonger. Fantastisch woord. Net zoals: huidplezier. Huidhonger gaat over de intense behoefte aan lichamelijk contact.

Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Liefdevolle aanrakingen zorgen ervoor dat je letterlijk en figuurlijk beter in je vel zit.

 

DE DEMONEN VAN DIGITALISERING

Toch krijgt je huid vaak weinig aandacht. Denk maar aan onze digitale wereld waarin we leven. Als je de hele dag op een toetsenbord bezig bent, heeft je tastzin niet veel te doen. Je raakt elkaar minder aan. Je geeft minder knuffels. En net dàt huidcontact is o zo belangrijk.

Niet alleen de intieme aanraking is van belang, maar ook de niet-sexuele aanraking. Denk maar aan de hand op de schouder als iemand het moeilijk heeft, de klap op de rug bij een schaterlach, de high five na een knappe prestatie. Deze aanrakingen hebben ook impact.

We weten ook dat het stresshormoon cortisol daalt en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine stijgt als gevolg van contact.

Bij aanraken en intimiteit denken we spontaan aan de intieme relatie tussen partners of tussen een ouder en een kind. Het is deels een lichamelijke, deels psychische, liefdevolle, tedere verhouding tussen twee mensen. Maar vergeet zeker niet de intieme verhouding ten opzichte van je eigen lichaam. Hoe is die? Op welke manier kan je die (nog) beter maken? Enkel wanneer die intieme verhouding met onszelf goed zit, kunnen we een goede intieme verhouding met anderen aangaan.

 

HUIDHONGER STILLEN

Je kan je huid echt verwennen met fijne prikkels!

Denk maar aan:

Alledaagse aanrakingen:

Wat raak je allemaal niet aan op een dag. Vaak onbewust raken we onszelf aan wanneer we door onze haren gaan, je neus aanraakt als jij kriebelt, je armen of benen over elkaar slaat, je handen warm wrijft. Bewegingen die terug komen wanneer we nerveus zijn, verdriet hebben of gefrustreerd zijn.

Ben je vandaag gewoon een keer bewust hoe dikwijls je dit doet.

Huid-verrassingen

 Neem een voetbad in warm, lekker ruikend water. Loop op blote voeten door de tuin als het regent. Kietel jezelf met een veertje. Ga deeg kneden. Let op oppervlakken van de dingen om je heen: hoe een boom voelt, je kussen, een bloembladje, de keukenrasp. 

 

Knuffelen en koesteren

Hoe meer hoe beter. Knuffel je kinderen en je geliefden (nog) wat vaker, ga lekker dicht tegen elkaar aanzitten op de bank. Aai aandachtig je huisdier. Heb je het even moeilijk, verwen jezelf met een massage. Massage of Holistic Pulsing brengt je terug bij jezelf, je verlangens en behoeftes. Die informatie zit allemaal in je lichaam. En je moet er niet ver voor zoeken. Boek nu een sessie bij mij. (Past een voorgesteld moment voor jou niet, neem dan contact met me op).

 

Kleine verwennerijen

Onderzoek heeft uitgewezen dat gebrek aan aanraking in onze moderne wereld, je ziek kunnen maken. ‘We raken onze smartphone tegenwoordig vaker aan dan ons lief’

Een wereld vol kleine verwennerijen, letterlijk binnen hand en tastbereik.

 

Ga jij je aanraking rantsoeneren of uitbreiden?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ventcamp_button title=”Nieuwsgierig naar méér? Schrijf je dan hier in op mijn gratis inspiratieweetjes!” link=”url:https%3A%2F%2Fmailchi.mp%2Fgreetpenneman%2Fleefjouwleveinspiratieweetjes|title:Ja%2C%20ik%20wil%20nog%20m%C3%A9%C3%A9r%20inspiratie||” css=”.vc_custom_1592572383041{background-color: #e07000 !important;}”][/vc_column][/vc_row]