HET BOS

Vorige week wandelde ik door het bos. Een tapijt van afgevallen bladeren bedekten de bosgrond. Her en der zag je nog net een kleine varen haar kopje er boven uitsteken, klaar om zichzelf te ontvouwen.

Ik moest gelijk denken aan mijn tuin, die ook bezaaid ligt met afgevallen bladeren. De herfst is het seizoen dat we bijna elke week wel de bladeren weg nemen van het grasveld. Dat doen we om er voor te zorgen dat het gras de nodige zuurstof, ruimte, dag- en zonlicht krijgt om te groeien. In de zomer willen we met onze blote voeten op een mals tapijt van frisgroen gras lopen.

Het loslaten van de bladeren en het wegruimen ervan, is een mooie metafoor dat je kan terugbrengen naar je eigen leven.

LOSLATEN

Stel dat je zaken die je niet dienen en energie vreten, kan loslaten? Dat je die negatieve gedachten, die geen waarheid voor je zijn, laat varen?

Wat zou er dan gebeuren?

Er zou meer ruimte ontstaan voor zoveel andere mooie dingen die er wel toe doen en je energie geven.

EEN PROCES VAN BEWUSTWORDING

Loslaten is een proces van bewustwording. Het vraagt oefening en veel geduld. Het is vallen en opstaan.

Het belangrijkste is dat je voor jezelf gaat herkennen wanneer je vastloopt. Lief en mild zijn voor jezelf staat voorop.

Loslaten betekent ook vaak accepteren, het aanvaarden van de situatie en jezelf als mens.

WAT IK DOE OM LOS TE LATEN

Ik geef jullie graag mee, wat ik doe als ik vastloop of mezelf betrap op negatieve gedachten:

Naar buiten

Ik ga naar buiten. De zuurstof en de natuur, het groen, maken me rustig. Ik voel de creativiteit opnieuw stromen. Ik krijg overzicht in wat er allemaal speelt.

Schrijven

Schrijven is voor mij een uitlaatklep. Door mijn zorgen en gedachten op te schrijven, heb ik ze al voor een deel losgelaten. Ik schrijf ook op hoe ik me dan wel wil voelen en welke positieve gedachten ik wil hebben. Dingen waarvoor ik dankbaar ben en elk succesje, hoe groot of klein, noteer ik erbij.

Naar buiten gaan en schrijven zijn trouwens dagdagelijkse rituelen van me, ongeacht hoe ik me voel. En dat hoeft niet altijd heel lang te zijn.

Body Self Care Barometer (Inspirerend Leven)

Ik neem een stilte moment voor mezelf om te gaan voelen wat mijn lichaam me wil vertellen en waar het naar verlangt. In ons lichaam zit echt alle informatie. Die weet het nog voor ons brein.

Ik stel me dan één vraag: “Wat kan ik vandaag doen om beter voor mezelf te zorgen?”

Zelfzorg is oh zo belangrijk, maar je schuift het zo snel aan de kant om te zorgen voor anderen.

Zie de herfst als detox van je leven!

Wat wil jij niet langer en laat je los? Wat geef jij de ruimte om te groeien?